пʼятниця, 27 вересня 2013 р.

«Зелений пікнік: екологія в тарілці»




ПМЕГО Мама-86-Полтава, ГО "ВелоПолтава" та Полтавський осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва в рамках проекту "Тиждень екологічного споживача – 2013: стале харчування" запрошують бажаючих на "Зелений пікнік: екологія в тарілці", що відбудеться 29 вересня 2013 року у Дендропарку. В програмі пікніку заплановано:




  • вело/піша екскурсія екологічними маршрутами Дендропарку, в рамках якої відбудеться знайомство з основними пам'ятками природи Дендропарку, його історією та сучасними перспективами розвитку, екологічними аспектами відпочинку; запрошуємо вас приїхати на екологічно чистому транспорті чи велосипеді.

  • "Зелений пікнік: екологія в тарілці" – дискусійна платформа з питань сталого споживання, зокрема сталого харчування як запоруки здорового та соціально-екологічного способу життя. Учасники мають змогу почастувати стравами Зеленого пікніка, дізнатися про основні аспекти та користь сталого харчування, прийняти участь у кулінарному майстер-класі "Мій пряник" керівник майстер-класу – різьбяр, член Спілки майстрів народного мистецтва України – Маркар’ян В. В.).

  • Майстер клас з екологічного народного мистецтва – для дітей та дорослих буде цікаво прийняти участь у різноманітних екологічних конкурсах, самостійно зробити екологічну іграшку з тканини (керівник майстер-класу – майстер лялькарства, член Спілки майстрів народного мистецтва України, доцент кафедри образотворчого мистецтва ПНПУ імені В. Г. Короленка – Саєнко Т. В.). 




Збір учасників – 11:00 біля центрального входу у Дендропарк. З собою бажано мати: для майстер-класу екологічної іграшки - носові хустинки, різнокольорові клаптики тканини, нитки, ножиці. Для майстер –класу "Мій пряник" - вологі серветки – витерти руки до і після роботи.


Приносьте екологічно чисті продукти для зеленого пікніку!





За додатковою інформацією та реєстрацією бажаючих звертайтеся за тел. 050 304 2030 та 050 207 67 75 e-mail: isic-face@mail.ru, velopoltava@gmail.com.




Довідка:


"Тижні екологічного споживача" в Україні – тижневі концентровані інформаційно-просвітницькі кампанії, що мають на меті популяризацію екологічно відповідального споживання і сфокусовані на одній з актуальних тем сталого споживання – проводяться з 2012 року Всеукраїнською екологічною громадською організацією "МАМА-86" за підтримки Шведського товариства охорони природи та у співпраці з різними партнерськими організаціями. 


Партнер "МАМИ-86" – Шведське товариство охорони природи – вже багато років поспіль кожного жовтня проводить подібні кампанії в своїй країні, завдяки чому вдалося значно підвищити поінформованість населення про переваги дружнього до довкілля способу життя, розвинути законодавчу базу, що заохочує екологічне споживання та забороняє або обмежує пропозицію екологічно шкідливих товарів і послуг, а також сформувати коло екологічно відповідальних виробників та продавців, що зі свого боку сприяють переходу шведського суспільства до більш сталих форм споживання.


Цьогорічна тематика Тижня екологічного споживача присвячена питанню Сталого Харчування.


Стале харчування – один із ключових аспектів сталого споживання, а також простий та доступний звичайним людям спосіб зробити практичний внесок у справу збереження довкілля, долучитися до здорового та екологічно дружнього способу життя.


Непроста економічна ситуація та ігнорування протягом багатьох десятиліть екологічних аспектів соціально-економічного життя зумовлюють нинішню низьку екологічну культуру населення України. Відтак питання екологічно-дружнього побуту не є пріоритетними для більшості українських родин. Ідеї екологічно-відповідального ставлення до споживання, які стають дедалі популярнішими у світі, досі не набули значного поширення в українському суспільстві. Українцям бракує відповідних знань та інформації.


Утім, з інтеграцією України у світовий інформаційний простір інтерес громадськості до питань екологічного способу життя зростає. З’явилися ініціативні групи та спільноти, які вивчають та пропагують екологічно-дружнє споживання, зокрема харчування, діють Інтернет-форуми та віртуальні платформи з відповідної тематики, збільшується пропозиція харчів, що відповідають принципам сталого харчування. Але недостатнє розуміння громадськістю цих принципів, брак належної уваги з боку ЗМІ, складність пошуку інформації з цих питань заважає поширенню цих ідей. Брак підтримки малих підприємств – виробників харчів, зорієнтованих на місцеві ринки та екологічні технології виробництва і вирощування, і нерозвинена інфраструктура розповсюдження такої продукції не дають можливості задовольнити попит екологічно свідомих громадян. На жаль, політики та управлінці не відносять ці питання до пріоритетних, що, серед іншого, зумовлює недостатність нормативно-правового забезпечення ефективного впровадження сталого споживання. Для переходу українського суспільства на екологічно-дружні моделі харчування вкрай потрібно якнайшвидше розпочати широкий суспільний діалог з цих питань із залученням усіх зацікавлених сторін.

Немає коментарів:

Дописати коментар